Sep 27, 2009

journey to kedah

selalu orang yang balik raya jauh-jauh tu best
yeke?
macam best je kan
akhirnya aku berpeluang merasakan perasaan itu

bende tu jadi camni
(kembali ke jumaat lepas)

jumaat tu semua da standby nak balik raya dah
sorang kawan aku dikenali sebagai "kedah"
(di gelar kedah sebab dia duduk kedah)
menyatakan hasratnya supaya aku tolong hantar ke melaka sentral
sebab tiket dia malam plus budak umah dia sume da balik
aku cakap ok je

malam kejadian

"tiket aku pukul 9.30 tau cimi"
"baiklah.. lagi 15 minit aku datang ngn mizan"
"ok"

keadaan trafik pada malam itu telah dijangka sibuk
kami decide amik jalan lain yang agak jauh tapi clear la
tapi jangkaan meleset
rupanya jalan asal line clear
jalan yang agak jauh rupanya tak clear
"damn!"

akhirnya sampai juga di melaka sentral
bas betul-betul tengah gerak depan mata kitorang

tergamam kejap

aku jadi orang bodo kejap
dah tau tu bas pegi kedah
aku still turun dan tanya kt masyarakat bas pegi kedah dah gerak lom
so stupid

akhirnya bas pon meneruskan perjalanan
tatkala aku jadi stupid

pastu decide nak kejar bas pulak
tapi bas tu lalu jalan mana?
tol ayer keroh ke tol alor gajah?
damn!! stupid lagi
nasib ade staff JPJ yang buat inspection tu cakap
"bas lalu tol ayer keroh dik.."
"kalau kejar sempat lagi ni"

semangat kembali membara

"jom kejar!!"

sampai di tol aku terus tanya kat sume driver bas
malangnya bas tersebut sudah berlepas

tengok muka kedah yang agak sedih
aku rasa bersalah
dalam hati*
(kalau la aku ade kete aku anta kau kedah)
try tanya mizan dan fendi
akhirnya keputusan diperolehi

jom hantar kedah!!
(sambung la eh.. penat taip la)


3 comments:

Cik Puan Drunbella said...

nk ikot woi. kedah tang ana?

herfa nadira said...

fuhhh mnarik cerita ini.
tunggu next entri tok samb nya.
(:

syime hebat said...

bella : ak hntr smpi alor star je..
herfa : esok2 ye kite sambung.. haha..